• "Uniunea Europeană este o realizare unică. Este o construcție a păcii."

    -Robert Shuman

  • Interviu cu Gianina Dumitrescu

    broken image

    -El Lakkiss Karin si Paun Alexia

    Director al Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati

    1. Ce masuri ia agentia pentru a asigura egalitatea de gen in cadrul propriei structuri organizationale si al locului de munca?

     

    "ANES este un reprezentant la nivelul Comisiei Europene. Ca sa putem sa promovam egalitatea dintre genuri avem nevoie de oameni implicati care sa ne sustina. ONG-urile lucreaza impreuna cu noi pentru a putea avea un procent cat mai ridicat."

    2. Care sunt unele dintre pricipalele provocari cu care se confrunta agentia in drumul promovarii egalitatii?

     

    "Unele dintre principalele provocari in promovarea egalitatii este abordarea inegalitatilor structurale, asigurarea accesului echitabil la resurse si oportunitati precum si promovarea constientizarii si educatiei pentru a schimba mentalitatiile populatiei statelor membre. Este important sa se lucreze la nivel social, institutional si legislativ pentru a construii societati mai echitabile."

  • Dezbatere

    "Mandatele europarlamentarilor ar trebui sa fie limitate"

    Astazi ambasadorii Juniori ai proiectului Epas-scoli ambasador din Colegiul Economic A.D. Xenopol au fost implicati intr-un debate cu tema unde si-au prezentat opinile despre valorile europei si in ceea ce consta democratia.

    Elevii au fost impartiti in 3 grupuri "Echipa pro" care sustinea ca ar trebuii sa se pastreze legea in viguare si anume limitarea la 2 mandate. "Echipa contra" care a sustinut ca acest lucru incalca democratia nelasand populatia sa aleaga ceea ce prefera cu adevarat si "Comisia" care a jurizat intreaga dezbatere.

    broken image

    -

  • Vizita la Casa Europa

    broken image

    Elevii Colegiului Economic “A.D.Xenopol”, participanți activi în proiectul EPAS, au avut o experiență remarcabilă la Casa Europa (Biroul Parlamentului European în România), unde au simulat rolurile de europarlamentari.

     

    Organizați în echipe, au ocupat diverse funcții precum purtător de cuvânt, membri de partid sau chiar președinte al partidului.

     

    Această simulare a implicat negocieri intense într-un simulator cu Consiliul European, rezultând în elaborarea unor amendamente influente și relevante. 

    Casa Europa - House of Europe se află în centrul Bucureştiului și este gestionat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și de Biroul de Inflormare al Parlamentului European in Romania

     

     

    Casa Europa găzduieşte conferințe, seminarii, evenimente oficiale, expoziții, proiecții de filme, conferințe de presă, prezentări, lecturi publice şi altele. House of Europe dezvoltă şi diferite programe pentru elevi, cu scopul de a susţine celelalte instituţii în efortul lor de informare a cetăţenilor.

     

    Prin activitățile sale, Casa Europa - House of Europe urmărește promovarea dezbaterilor pe teme europene şi creşterea gradului de informare a cetăţenilor cu privire la Uniunea Europeană, prin facilitarea accesului la informaţie, prin prezentarea acesteia într-un format accesibil şi atractiv, adaptat intereselor publicului român.

  • Programul Erasmus+

    Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa.

    Anul trecut, elevii de la Colegiul Economic A.D. Xenopol din București au participat la programul Erasmus+, având destinații în Portugalia și Turcia în perioadele 28 mai - 2 iunie și 4 - 10 iunie. Experiența a avut ca obiective principale dezvoltarea competențelor lingvistice și stimularea interesului pentru studiul limbilor străine, oferindu-le o oportunitate valoroasă de a explora un mediu cultural diferit.

    Erasmus+ sprijină prioritățile și activitățile definite în spațiul european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda europeană pentru competențe. De asemenea, programul

    • sprijină Pilonul european al drepturilor sociale
    • implementează Strategia UE pentru tineret 2019-2027
    • dezvoltă dimensiunea europeană în sport
    broken image

    -

  • Voi intrebati Roberta Metsola raspunde

    broken image

    -

    Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a luat parte la o discuție cu ambasadorii juniori ai proiectului EPAS (European Parliament Ambassador School) la Opera Națională București. Această întâlnire a avut loc pe 6 martie și a abordat teme importante precum:

     

    1. Implicarea tinerilor în viața democratică europeană: Roberta Metsola a încurajat tinerii să-și exercite dreptul de vot și să nu lase pe alții să decidă pentru ei. A subliniat importanța participării active în procesul democratic.
    2. Viitorul Europei: Președinta Parlamentului European a discutat despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă Europa în viitor. A evidențiat necesitatea ca tinerii să fie informați și să se implice în modelarea acestui viitor.
    3. Importanța alegerilor europene din 9 iunie 2024: Roberta Metsola a subliniat rolul crucial al alegerilor europene și a încurajat tinerii să participe activ la acest proces.

     

    Această dezbatere a fost organizată de Biroul Parlamentului European în România, în parteneriat cu Opera Națională București, cu sprijinul Ministerului Culturii, Universității București și Televiziunii Române. Moderatorul dialogului a fost jurnalista Oana Tache.

    În cadrul discuției, Roberta Metsola a oferit sfaturi valoroase tinerilor, a vorbit despre accesul în spațiul Schengen, a încurajat studiul prin Programul Erasmus și a subliniat importanța implicării în viața democratică. De asemenea, a răspuns la întrebări diverse, inclusiv provocările online.

    Este îmbucurător să vedem lideri europeni interacționând cu tinerii și promovând dialogul și participarea civică.

  • Debate

    Scoali candidat EPAS "Colegiul Economic Ad Xenopol"-"Liceul Carol I"

    Membrii proiectului EPAS ai Colegiului Economic "Ad Xenopol" s-au angajat astăzi într-un debate cu colegii de la Liceul "Carol I" pe tema participării tinerilor la alegerile din 2024. În urma acestui debate, s-au conturat argumente solide atât în favoarea implicării active a tinerilor în procesul electoral, cât și în privința provocărilor și obstacolelor întâmpinate în acest demers. Dezbaterile au subliniat importanța educației civice și a implicării continue a tinerilor în viața democratică a societății, evidențiindu se nevoia de inițiative concrete pentru stimularea participării acestora la vot și pentru creșterea gradului lor de conștientizare a importanței exercitării dreptului la vot.

    broken image

    -

  • Vizita Istitutul Diplomat Roman

    broken image

    -

    Ileana Racheru este o expertă în spațiul ex-sovietic și doctor în științe politice. A absolvit Facultatea de Științe Politice și a urmat un program de master în Relații Internaționale la Universitatea din București. În 2020, a fost numită director al Direcției Furnizare de Expertiză pentru Ministerul Afacerilor Externe.

    Rusia, potrivit Ileanei Racheru, a trecut de la statutul de „arbitru” în fostul spațiu sovietic la cel de „agresor”. De asemenea, nu crede că Ucraina ar putea urma o evoluție negativă, în sensul unei militarizări excesive în dauna democrației.

    Pentru mai multe informații, puteți consulta profilul său pe Academia.edu.

    Ileana Racheru, directoarea Direcției Formare Profesională în cadrul Institutului Diplomatic Român, este o expertă în spațiul ex-sovietic. Într-un interviu acordat pentru Spotmedia.ro, a discutat despre diverse aspecte. Printre acestea, a menționat că prezența militară rusă la Chișinău ar fi o problemă majoră pentru România.

     

    Institutul Diplomatic Român (IDR) organizează evenimente relevante și publică reviste precum “România occidentală”. Recent, au lansat numărul 2/2023 al acestei reviste. De asemenea, au avut invitați de marcă, cum ar fi Oleg Serebrian, vice-prim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, care a susținut o prezentare la IDR despre situația economică, socială și de securitate din Transnistria.

     

    Institutul Diplomatic Român joacă un rol important în dezvoltarea expertizei diplomatice și în promovarea dialogului internațional.

    Institutul Diplomatic Român (IDR) este o instituție importantă în domeniul diplomației și formării profesionale a personalului diplomatic din România. Conform prevederilor HG nr. 880 din 28 iulie 2005 privind organizarea și funcționarea Institutului Diplomatic Român, conducerea operativă a IDR este asigurată de Colegiul director al IDR. Iată câțiva dintre membrii conducerii:

    1. Director General: Doamna Liliana Popescu-Bîrlan.
    2. Director, Direcția de Formare Profesională, Contabilitate și Logistică: Doamna Ileana Racheru.
    3. Director, Direcția de Furnizare Expertiză: Domnul Dragoș C. Mateescu.
    4. Șef Serviciu Financiar Contabilitate și Logistică: Domnul Ștefănuț Iacob.

    Acești profesioniști contribuie la dezvoltarea și pregătirea viitorilor diplomați și la promovarea intereselor României pe plan internațional.

  • Punct Informativ

    Oportunități oferite de Uniunea Europeană

    Elevii de la Colegiul Economic “Ad Xenopol” au creat un panou informativ la intrarea în liceu pentru a-și informa colegii despre oportunitățile pe care le pot avea datorită Uniunii Europene . Acest panou prezintă beneficiile și valorile UE, precum și modul în care aceasta contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor europeni.

     

    Erasmus+ sprijină mobilitatea de învățare în context nonformal sub forma schimburilor de tineri, având drept obiectiv să îi implice și împuternicească pe tineri pentru a deveni cetățeni activi, pentru a-i conecta la proiectul european și a-i ajuta să dobândească și să dezvolte competențe pentru viitorul lor profesional și, în general, pentru viață. Aceste schimburi de tineri urmăresc:

    1. Încurajarea dialogului intercultural și învățarea: Prin participarea la schimburi de tineri, aceștia au ocazia să interacționeze cu tineri din alte țări, să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și să învețe despre cultura și tradițiile altor națiuni.
    2. Dezvoltarea competențelor și atitudinilor tinerilor: Schimburile de tineri oferă oportunități de învățare nonformală, precum dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, leadership, rezolvarea de probleme și adaptabilitate.
    3. Consolidarea valorilor europene și eliminarea prejudecăților și stereotipurilor: Prin interacțiunea cu tineri din diverse medii culturale, se promovează toleranța, diversitatea și respectul reciproc.
    4. Sensibilizarea cu privire la subiectele sociale relevante: Schimburile de tineri pot aborda teme precum mediu, incluziune socială, sănătate mentală și drepturile omului, contribuind astfel la implicarea activă a tinerilor în societate și la participarea la viața democratică.

     

    Elevii de la Colegiul Economic “Ad Xenopol” au depus eforturi considerabile pentru a nu doar concepe un panou informativ, ci și pentru a susține prezentări în fața colegilor lor, cu scopul de a explica importanța iesirii la vot. Această inițiativă nu doar că îi informează pe colegii lor despre procesul democratic, ci îi încurajează și să se implice activ în viața comunității și să-și exercite drepturile și responsabilitățile de cetățeni. Participarea la vot este un pilon fundamental al democrației și este esențială pentru modelarea viitorului societății noastre.

    broken image

    -

  • Model NATO

    broken image

    -Silvia Tapirdea, Antonio Anghel, Tudor Bujenita, Victor Apostol

     

    Elevii parcipanti in proiectul "Epas-scoli ambasador" ai Colegiului Economic A.D. Xenopol din Bucuresti au participat la conferinta ModelNATO, avand oportunitatea de arata cunostintele dobandite in domeniul relatiilor internationale intr-un cadru practic si interactiv.

     

    Aceasta experienta ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile de negociere, dezbatere si rezolvare a problemelor fiind expusi la provocari asemanatoare celor intalnite in procesul de luare a deciziilor in cadrul NATO. Prin parciparea la simulari de sedinte si dezbateri elevii au invatat sa lucreze in echipe diversificate si sa formeze aliante strategice pentru a reusi sa gaseasca solutii eficiente pentru problemele complexe cu care se confrunta comunitatea internationala. Astfel aceasta experienta a contribuit semnificativ la formarea lor ca lideri si viitori actori importanti in domeniul relatiilor internationale si securitatii globale.

    Aceasta experienta le-a oferit elevilor o perspectiva diferita asupra dinamicii politice si strategice la nivel global prin analiza si dezbaterea problemelor complexe. Acestia au inteles mai bine interdependenta dintre statele membre ale aliantei si importanta colaborarii in contextul securitatii si stabilitatii internationale.

    De asemenea, participarea la o simulare de sedinte NATO le-a oferit elevilor oportunitatea de a-si exprima idei si opinii in fata unui public diversificat si de a-si dezvolta abilitatile de vorbire in public. Aceste competente sunt esentiale intr-o lume in care comunicarea si negocierea sunt instrumente cheie.

  • 9 Mai - Ziua Europei

    Cu ocazia zilei de 9 Mai, care sărbătorește pacea și unitatea în Europa, proiectul EPAS Școli Ambasador a organizat o competiție între liceele participante EPAS cu titlul “Orașul meu în 2050”. Elevii au fost provocați să se gândească la un mod verde în care orașul lor va progresa în următorii 26 de ani. Ideile lor au fost susținute de machete. Cei 16 elevi participanți au fost împărțiți astfel:

    Prezentarea standului: 5 elevi au prezentat un stand care prezintă conceptul lor pentru orașul viitor. Aici au putut arăta vizual cum arată ideile lor și cum vor contribui la sustenabilitatea orașului.

    Dezbateri despre viitor: 3 elevi au participat la o dezbatere despre cum ar putea arăta orașul în următorii 5 ani. Au discutat despre tehnologie, infrastructură și moduri de a face orașul mai ecologic.

    Reziliența școlii în 2050: 2 elevi au luat parte la un alt debate, concentrându-se pe modul în care școlile ar trebui să fie pregătite pentru viitor. Cum pot fi adaptate pentru a face față schimbărilor climatice și altor provocări?

    Atelier despre hrana în 2050: 2 elevi au explorat cum va arăta hrana în orașul lor peste 26 de ani. Vor exista grădini verticale, ferme urbane sau alte soluții inovatoare?

    Puzzle și quiz: 1 elev a participat la un puzzle Alți 2 elevi au luat parte la un quiz despre sustenabilitate și problemele viitorului.

    Echipa de la Colegiul Economic “Ad Xenopol” a impresionat juriul cu ideile lor inovatoare și sustenabile pentru orașul viitor. Iată câteva aspecte care au contribuit la obținerea locului 3:

    1. Mobilitatea verde: Elevii au propus un sistem de transport public complet electric, cu autobuze și tramvaie alimentate exclusiv din surse regenerabile de energie. De asemenea, au creat o rețea de piste de biciclete și trotuare verzi, care să încurajeze utilizarea bicicletelor și mersul pe jos.
    2. Eficiența energetică: Echipa a proiectat clădiri inteligente, care să folosească panouri solare și sisteme de stocare a energiei pentru a-și satisface propriile nevoi energetice. De asemenea, au propus o rețea de iluminat public cu LED-uri eficiente energetic.
    3. Spații verzi și biodiversitate: Echipa a gândit la parcuri urbane, grădini verticale și spații verzi în oraș. Au inclus și idei pentru conservarea biodiversității, cum ar fi crearea de coridoare ecologice pentru animale sălbatice.
    broken image

    -

  • Contact

    broken image

    Instagram

    broken image

    Locatie

    broken image

    Facebook